تصدر عن مؤسسة الوحدة للصحافة و الطباعة و النشر
طباعةحفظ


LETS EAT NATRUAL FOOD.Honey ... لنأكل طعاماً طبيعياً .. العسل

كل جديد
الاحد 7/1/2007
حكمت فاكه

Honey is the sweet, thick fluid made by bees from flower nectar.

العسل هو السائل الحلو السميك الذي تضعه النحلات من رحيق الازهار.‏

Nectar is a thin, watery liquid. Bees sip it from the blossom and carry it to their hives. Each worker bee has a pouch in its body, called a hony stomach, where the nectar is stored.‏

In the pouch, the sugar and nectar are broken down by a process called INVERSION into two simple sugars, fructose and glucose. After bees deposit the nectar in the hive, they allow most of the water to evaporate, and the liquid thickens. They also add enzymes that enhance the flavour.‏

رحيق الأزهار هو سائل مائي رفيع, ترشفه النحلات من أزهار النباتات وتحمله الى خلاياها.‏

ولدى كل نحلة عاملة كيس على شكل محفظة في جسمها يسمى بطن او معدة العسل, حيث يتم حفظ رحيق الازهار بداخله. ويتحول السكر ورحيق الازهار الى نوعين بسيطين من السكر, سكر فواكه العسل وسكر العنب وتسمى هذه العملية بعملية - التحول- . وبعد ان تضع النحلات رحيق الازهار في الخلايا,تتبخر اغلب المياه ويصبح السائل سميكاً. وتضيف الخمائر ايضا التي تزيد من طعم ونكهة العسل.‏

Bees do a wonderful job. There are three types of bees in the hive, the queen, the males and the worker bees.‏

The mian task of the queen is to lay the eggs after it has been fecundated by the strongest male.‏

The worker bees , on the other hand, do all the activities inside and outside the hive. They feed the queen, clean the hive, travel hundreds of kilometres to sip the nectar from the flowers and the different kinds of plants.‏

يقوم النحل بعمل رائع. فهناك ثلاثة أنواع من النحل في الخلية: الملكة والذكور والنحلات العاملات. والمهمة الرئيسية للملكة هي وضع البيوض بعد تلقيحها من الذكور الأقوى. من جهة ثانية, تقوم النحلات العاملات بجميع الانشطة داخل وخارج الخلية. فيطعمن الملكة ويقمن بتنظيف الخلية ويسافرن آلاف الكيلومترات لرشف رحيق الازهار من الورود وانواع النباتات المختلفة.‏

But one of the most difficult jobs they do is to regulate their own body temperature and the temperature of the hive. when the weather is hot, the worker bees gather in the passage of the hive and use their wings to make a current of air. If it is cold, they crawl quickly about, using energy, and giving off heat. By this means the temperature of the hive remains steady while the grubs develop.‏

لكن لعل أحد أصعب الاعمال التي تقوم بها النحلات هي تنظيم حرارة جسمها وحرارة الخلية.‏

فعندما يكون الطقس حاراً, تتجمع النحلات العاملات في ممر الخلية وتستخدم اجنحتها لتصنع تيارا من الهواء. وعندما يكون التيار بارداً, تتقدم النحلات بسرعة وتستخدم الطاقة وتعطي الحرارة. وبهذه الطريقة تبقى درجة الحرارة ثابتة بينما تتطور الخلايا.‏

Kinds of honey‏

أنواع العسل‏

The flavour and colour of honey depend on the kinds of flowers or Plants from which the nectar comes.‏

Honey ranges in colour From white to dark amber.‏

يعتمد طعم ولون العسل على انواع الورود او النباتات التي يأتي منها الرحيق. ويتراوح لون العسل مابين الابيض واللون الكهرماني, اي (اللون الاصفر الضارب الى الحمرة)‏

Usually the light colored honeys have the mildest flavour. The most common hony plants are alfalfa, and clover.‏

عادة يتميز العسل الصافي بطعمه الحامي. واغلب النباتات التي يصنع منها العسل هي الفصة والبرسيم.‏

إضافة تعليق
الأسم :
البريد الإلكتروني :
نص التعليق:
 

 

E - mail: admin@thawra.sy

| الثورة | | الموقف الرياضي | | الجماهير | | الوحدة | | العروبة | | الفداء | | الصفحة الرئيسية | | الفرات |

مؤسسة الوحدة للصحافة والطباعة والنشر ـ دمشق ـ سورية