تصدر عن مؤسسة الوحدة للصحافة و الطباعة و النشر


لنتذكر الانكليزية معاً

علوم وبيئة
الثلاثاء 5-11-2013
أمل سليمان معروف

Omega-3 fats دسم الأوميغا -3

When it comes to nutrition, you probably know that raw fruits and vegetables are good for you — which is why someone probably encourages you to eat them every day. You probably also know about eating whole grains and lean meats and limiting your intake of sweets and grease.‏

عندما يتعلق الأمر بالغذاء، قد تعرف أن الفواكه والخضراوات مفيدة لك - والتي هي قد تكون سببا يشجع الإنسان على تناولها يوميا. وقد تعرف أيضا عن تناول الحبوب الكاملة واللحوم الخالية من الدهن و الحد من تناول الحلويات والشحوم.‏

Nutritionists also recommend you get plenty of something called omega-3 fatty acids. Yet, they’re fats — but not like the kind in french fries. Omega-3 fats play important roles in your cells and in your blood vessels. These fats also help prevent heart disease and strokes. Unlike other important fats, though, your body can’t make omega-3s. The only way to get them is to eat them.‏

ينصحك اختصاصيو التغذية بالحصول على الكثير مما يسمى أحماض أوميغا 3 الدسمة. وبعد، إنها دسم ولكنها لا تشبه المقالي الفرنسية. تلعب دسم الأوميغا 3 أدواراً مهمة في خلاياك و نسج دمك. وتساعد هذه الدسم أيضا في منع الإصابة بأمراض القلب والسكتات الدماغية. وخلافا للدسم المهمة الأخرى، فرغم أنه لا يمكن لجسمك أن يصنع أوميغا 3 ، فإن الطريقة الوحيدة للحصول عليها هي بتناولها.‏

Fish oil is rich in omega-3 fats, which is why nutritionists recommend people eat fish or take fish oil. But eating fish can be tricky business. Some people don’t like the fishy taste. Many types of fish and seafood contain high levels of mercury. And many of the types of fish that people like to eat are disappearing from the world’s oceans because of overfishing.‏

زيت السمك غني بدسم أوميغا3 ولذلك ينصح أخصائيو التغذية الناس بتناول السمك أو زيت السمك. لكن تناول السمك يمكن أن يكون عملاًخداعاً. بعض الناس لا يحبون طعم السمك. و تحتوي العديد من أنواع السمك والأطعمة البحرية على مستويات عالية من الزئبق. و العديد من أنواع السمك التي يحب الناس تناولها تختفي من محيطات العالم بسبب الصيد الجائر.‏

One of these other sources may be soybeans. In the human body, chemicals can change into another type of omega-3.‏

قد يكون فول الصويا أحد المصادر الأخرى. في الجسم البشري، يمكن أن تتحول المواد الكيماوية إلى نوع آخر من اوميغا3.‏

However, With the global decline of fish and our need for omega-3s, scientists are looking to soybeans as a solution.‏

غير أنه ومع الانخفاض العالمي في السمك وحاجتنا إلى أوميغا3 يتطلع العلماء إلى فول الصويا كحل.‏

 

E - mail: admin@thawra.com

مؤسسة الوحدة للصحافة والطباعة والنشر ـ دمشق ـ سورية