تصدر عن مؤسسة الوحدة للصحافة و الطباعة و النشر


لنتذكر الإنكليزية معاً

علوم وبيئة
الجمعة 17-6-2011
أمل سليمان معروف

What Is E. coli؟ ما هو مرض (الإي كولاي)؟

E. coli is a common type of bacteria that can get into food, like beef and vegetables. The strange thing about these bacteria — and lots of other bacteria — is that they>re not always harmful.‏

إن مرض الإي كولاي هو نمط بكتيري يمكنه النفوذ إلى الطعام، مثل لحم البقر و الخضراوات.  والغريب بخصوص هذه البكتيريا – و الكثير من البكتيريا  - أنها ليست دائما مؤذية.‏

E. coli normally lives inside your intestines, where it helps the body break down and digest the food you eat. Unfortunately, certain types of E. coli can get from the intestines into the blood. It can cause a very serious infection. Someone who has E. coli infection may have these symptoms: bad stomach cramps – vomiting – diarrhea.‏

تعيش بكتيريا مرض الإي كولاي عادة داخل الأمعاء، حيث تساعد الجسم على تحليل و هضم الطعام الذي تتناوله.  ولسوء الحظ، يمكن أن تنفذ أنماط معينة من الإي كولاي من الأمعاء إلى الدم.  و يمكن أن تسبب التهابا خطيرا.  إن من يعاني من التهاب الإي كولاي قد يكون لديه هذه الأعراض: تشنجات معوية حادة – تقيؤ – إسهال.‏

One very bad strain of E. coli was found in fresh spinach in 2006 and some hamburgers in 1993. Beef can contain E. coli because the bacteria often infect cattle at pastures.‏

وقد وجد أحد الأنماط السيئة جدا لإصابة  الإسهال الوبائي في السبانخ الطازجة في عام 2006 و في بعض شطائر لحم البقر في عام 1993.  ويمكن للحم البقر أن يحوي الإي كولاي لأن البكتيريا غالبا ما تصيب القطيع في المراعي. ‏

 ‏

Here are some foods that can cause E. coli poisoning: undercooked ground beef (used for hamburgers), vegetables grown in cow manure or washed in contaminated water, fruit juice that isn>t pasteurized (pasteurization is a process that uses heat to kill germs).‏

و هناك بعض الأطعمة التي تسبب التسمم بالإي كولاي:  مثل لحوم البقر غير المطهوة جيدا (و التي تستخدم في صنع شطائر الهامبورغر)، الخضراوات التي تنمو على روث البقر أو المغسولة في المياه الملوثة، عصير الفواكه غير المعقم (التعقيم هي عملية يتم فيها استخدم الحرارة لقتل الجراثيم). ‏

Heat can kill E. coli, so experts recommend that people cook beef (especially ground beef) until it is well cooked. Choosing pasteurized juice is another way to avoid possible infection.‏

يمكن للحرارة أن تقتل الإي كولاي، و بذلك ينصح الخبراء الجمهور  بطبخ لحم البقر  (خاصة التي ترعى في الأرض) حتى تنضج جيدا.  كما أن اختيار العصير المعقم هو طريقة أخرى لتجنب الإصابة المحتملة .‏

Lastly, some experts recommend washing and scrubbing vegetables before eating them. But others say E. coli is hard to remove once it has contaminated produce, such as spinach, lettuce, or onions. The solution, they say, is to take more steps so that E. coli doesn>t come in contact with crops.‏

أخيرا، نصح بعض الخبراء بغسل وفرك الخضراوات قبل تناولها.  ولكن آخرين قالوا أنه من الصعب التخلص من الإي كولاي في المحاصيل الحاملة لها  مثل السبانخ، الخس أو البصل.  و يقولون أن الحل هو باتخاذ إجراءات تمنع احتكاك الإي كولاي مع المحاصيل.‏

  ‏

 

E - mail: admin@thawra.com

مؤسسة الوحدة للصحافة والطباعة والنشر ـ دمشق ـ سورية